W trakcie pobytu w suchym doku statek przejdzie cykliczny przegląd techniczny. Ale nastąpią też ważne zmiany z punktu widzenia pasażerów, którzy po modernizacji otrzymają do swojej dyspozycji odnowione przestrzenie. Swoje oblicze zmieni restauracja Grande Buffet oraz kawiarnia Coffee & Co. Do nowych standardów dostosowany zostanie też lokal Seapub. Mniejsze, ale również ważne dla wygody pasażerów zmiany obejmą dwie restauracje - Grill House oraz tę serwującą specjały kuchni rosyjskiej. Odświeżona zostanie również dyskoteka, w której pojawią się m.in. nowe meble.
Jedna ze zmian, która obejmie prom Romantika, dotyczy zasilana. W gdyńskiej stoczni przeprowadzone zostaną prace przygotowawcze do montażu instalacji pozwalającej na zasilanie promu z lądu podczas postojów w porcie (cold ironing). Statek będzie korzystał z tego rozwiązania podczas wizyt w Sztokholmie. Podobne przygotowania zostaną poczynione na wszystkich promach Tallink, które w tym roku mają zaplanowany pobyt w suchych dokach. Zapowiedziano też wprowadzenie innych technicznych udoskonaleń, które będą miały wpływ na wzrost efektywności energetycznej promu, a tym samym przyczynią się do redukcji poziomu emisji.
„To bardzo ważne, że regularnie modernizujemy nasze statki, gwarantując w ten sposób, że będą dostarczać najlepsze doświadczenia oraz najbardziej satysfakcjonujące podróże naszym pasażerom” - powiedział Tarvi-Carlos Tuulik z grupy Tallink. „Poprawa jakości doświadczeń pasażerów idzie w parze z utrzymaniem najwyższych standardów i pozwala, by statek w pełni odpowiadał najnowszym wymaganiom dotyczących efektywności i był zgodny z ideą zrównoważonego rozwoju”.
Modernizacja jednostki, która na co dzień obsługuje połączenie Ryga-Sztokholm, zajmie ok. dwóch tygodni. Zgodnie z planem prom powinien być gotowy 25 stycznia.
W ciągu ostatnich pięciu lat grupa Tallink przeznaczyła na modernizacje swoich promów sumę 90 milionów euro. Estoński armator stosuje politykę, zgodnie z którą każdy statek przechodzi modernizację i dostosowany jest do obowiązujących standardów raz na pięć lat.
Źródło: Tallink