Firma zdecydowała się na wprowadzenie do karty potraw, które będą nawiązywały do tradycyjnych świątecznych dań nordyckich. Pojawią się klasyczne szynki oraz ryby w różnych wydaniach. Oprócz tego nie zabraknie nowych świątecznych smakołyków, które zostaną przełamane lokalnymi akcentami.
W ten sposób przewoźnik chce kontynuować to, co zaczął już jesienią, gdy ogłosił, że w okresie tym postawi na celebrowanie nordyckich smaków. Karta cieszyła się olbrzymim uznaniem wśród pasażerów, więc zdecydowano, że ten sam kulinarny zespół ze Szwecji, złożony z dwunastu szefów kuchni oraz cukierników z najlepszych szwedzkich restauracji, przygotuje wraz z kucharzami Viking Line kartę na święta.
„Chcąc uczcić okres świąteczny, chcemy rozpieścić naszych pasażerów kulinarnymi przyjemnościami. Świąteczne dania będą się opierać na tradycji, ale będzie też miejsce na połączenia znanych potraw i dodanie do nich nowych, znajomych smaków” - powiedział Bodil Ståhl z Viking Line. „W tym roku chcieliśmy prezentować nowe podejście do nordyckich potraw oraz smaków, a filozofia ta znajdzie też odzwierciedlenie w naszym świątecznym menu”.
W menu znalazły się nie tylko dania mięsne, ale również potrawy dedykowane osobom, które preferują kuchnię wegetariańską.
Specjalne, świąteczne menu będzie dostępne na pokładach promów Viking Line do 26 grudnia 2017 r.
PromySkat
Źródło: Viking Line