Przedstawiciele fińskiego przewoźnika poinformowali, że w tegorocznym jadłospisie, przygotowanym na okres świąteczny, znalazły się zarówno tradycyjne świąteczne specjały, jak i dania dedykowane wegetarianom i weganom. Po raz pierwszy w historii świąteczny bufet został też przygotowany dla najmłodszych pasażerów. Dania dla dzieci mają się wyróżniać jasnymi barwami oraz ciekawym, zabawnym sposobem prezentacji.
Nowa kulinarna oferta, wraz z którą rozpocznie się oczekiwanie na wyjątkowy w roku czas, zagości na promach Viking Line 16 listopada (wyjątkiem jest prom Cinderella, gdzie okolicznościowe potrawy pojawią się 20 listopada). Dań z menu przygotowanego przez zespół Swedish Culinary Team, we współpracy z szefami kuchni pracującymi na statkach armatora z Finlandii, będzie można próbować do 26 grudnia.
„W tym roku staraliśmy się w szczególności skupić przede wszystkim na lżejszych i świeżych nordyckich smakach. Nasze świąteczne menu obejmuje oczywiście wszystkie znane i ulubione przysmaki – od marynowanego śledzia po zapiekanki oraz szynkę, ale dodaliśmy też opcje dla wegetarian i wegan, które są doskonale dopasowane do świątecznej oferty” - powiedział Janne Lindholm z Viking Line.
Viking Line należy do najpopularniejszych przewoźników promowych na Bałtyku. Firma powstała w 1959 r. W swojej flocie posiada dziś siedem nowoczesnych promów, na których znaleźć można restauracje, kawiarnie, sklepy czy basen.
Źródło: Viking Line