Tallink funkcjonuje na rynku od 1989 r. Okrągłą, 30. rocznicę firma zamierza celebrować na różne sposoby. Jednym z nich jest stworzenie specjalnego, okolicznościowego menu. Już teraz przetestować je będą mogli pasażerowie podróżujący pomiędzy Estonią a Szwecją. Specjalne menu à la carte skonstruował współpracujący od dawna z armatorem szef kuchni, Anti Lepik.
„Łącząc razem trzy dekady smaków w jedno menu, które podsumowuje historię najbardziej niezwykłej estońskiej firmy, było ekscytującym i inspirującym, ale jednocześnie bardzo wymagającym zadaniem” - powiedział Anti Lepik. „Aby przedstawić esencję firmy Tallink w najlepszy sposób, skorzystałem z lokalnych, estońskich produktów i wzbogaciłem je o smaki z różnych krajów położonych nad Morzem Bałtyckim”.
Jak powiedział Lepik, na specjalną kartę składają się dania przygotowane z ryb i mięsa. To właśnie one stanowią serce tego menu, a towarzyszą im takie produkty, jak: grzyby, jagody czy rabarbar. Wśród serwowanych dań znajdują się ostrygi z marynowanym ogórkiem, musem chrzanowym i cebulką czy kaczka wędzona na zimno z białymi szparagami i konfitowanym żółtkiem. Jest też filet z sandacza czy polędwica wołowa z kurkami i jagodami.
Pełne, składające się z pięciu dań menu podawane jest obecnie w restauracjach na statkach Victoria I oraz Baltic Queen. Od maja na pokładzie obsługującego trasę Tallinn-Helsinki promu Megastar dostępne będzie jubileuszowe menu złożone z trzech dań.
Źródło: Tallink